RV706 Sluppen Road hub and bridge. Trondheim, Norway

RV706 Sluppen Road hub and bridge. Trondheim, Norway

RV706 SLUPPEN SIVERT DAHLENS VEI | ROAD HUB AND BRIDGE | TRONDHEIM
COMPETITION. In collaboration with L2 Arkitekter AS and Rambøll Trondheim

Bridge description: the bridge is a vehicular/pedestrians-bicycles traffic bridge with an innovative typology. A lower steel arched truss contains the pedestrian deck and supports the upper concrete twin decks for vehicular traffic. The bridge has 2 symmetrical spans of 24,60 m and a central span of 97,70 m over the Nidelva river for a total length of 146,90 m. Two concrete columns support the bridge at both sides of the river reducing the horizontal forces on the inconsistent terrain. The upper decks are each 7,50 m and are separated 4,50 m by a glassed roof over the pedestrian deck. The maximum average clearance over the river is 13,50 m. The structural truss is made of welded steel pipes forming an elegant increasing spans lattice.

Strategy: the originality of the bridge lies on the disconnection of the vehicular and pedestrian traffic not only in two different pathways but in two different levels. This way the pedestrians are protected from the vehicles as long as the asymmetry generated by one single pedestrian deck is avoided and the structural behavior of the bridge is improved.

Nature and persons: the lower pedestrian and bicycles deck provides a privileged experience of the Nivelda River as well as the vigorous nature of the riverbanks. The glassed roof gives protection to the users all year long.

Landscaping and insertion: the bridge tries to take advantage of the existing topography in order to reduce earthworks and transformation of the existing infrastructures. For that the old Oslo road, GS road and the old Sluppen bridge are transformed into pedestrian paths connected by the new ambivalent bridge with a minimum alteration of the existing levels and topography.

Aesthetics: the goal of the new bridge is to avoid any structural elements over the deck in order to avoid hiding the perspective to the city from the valley as well as to avoid distraction of the drivers. This is why the supporting truss of the bridge is placed under the deck. This strategy provides a totally different situation for the people walking under the deck since the sophistication of the structure and the proximity to the environment provide a pleasant experience. The pedestrian deck is designed to improve this experience by glassed handrails and minimum structural bars across the deck.